Juletid er højtid for cybersvindel – kend IT-svindlernes metoder

Vær forberedt på øget cybersvindel i juletiden

Juletiden forbindes ofte med glæde og gavmildhed, men desværre er det også en tid, hvor IT-kriminelle udnytter de festlige lejligheder til at skrue op for antallet af svindelnumre. Og lykkes de med at snyde bare én medarbejder, kan de arbejde sig dybere ind i virksomhedens systemer og gøre stor skade. Det er derfor vigtigt, at alle medarbejdere er bekendt med svindlernes metoder, når antallet af sæsonbestemt cybersvindel stiger.

Kend de mest hyppige metoder på cybersvindel 

Højtid eller ej, er det en god ide at holde sig ajour med de mest hyppige metoder på cybersvindel. 95% af alle sikkerhedsbrud sker nemlig på baggrund af menneskelige fejl.

Phishingmails 

Phishingmails er en af de hyppigste metoder hackere og IT-kriminelle anvender. Phishingmails er kendetegnet ved at svindlere udgiver sig for at være troværdige kilder, fx kollegaer, kunder, kendte virksomheder eller myndigheder.

Phishingangreb kan være vanskelige at spotte, fordi IT-kriminelle på forhånd har udforsket virksomheden og derfor kan efterligne og anvende mange genkendelige elementer fra hverdagen. Samtidig har AI gjort det nemt at forfatte troværdige tekster.

Særlige metoder de IT-kriminelle bruger:  

  • De sender fra velkendte mailadresser
  • Mailen sendes til udvalgte personer i virksomheden 
  • De efterligner virksomhedens logo og maildesign 
  • De refererer til situationer fra virksomhedens dagligdag
  • Mailen er troværdigt formuleret  

Phishingmails indeholder ofte tilbud, der virker for gode til at være sande, hvor afsenderen beder om at trykke på et link, åbne en fil eller opgive personlige eller finansielle informationer. Klikker modtageren på linket eller responderer på mailen, kan det medføre installation af skadelige programmer.  

Direktørsvindel – CEO Fraud  

Direktørsvindel, også kendt som CEO Fraud, sker, når IT-kriminelle hacker en e-mailkonto, så det ser ud som om, at mailen kommer fra direktøren eller andre betroede personer i virksomheden.

Direktørsvindel er et af de svindelnumre, der kan koste virksomheden rigtig mange penge. Vær derfor særlig opmærksom, hvis direktøren eller chefen beder om at:  

  • Købe et gavekort 
  • Bestille jule- eller firmagaver  
  • Foretage en hastebetaling 
  • Ændre faste betalingsmetoder 
  • Opdatere kontooplysninger

Tjek altid personligt af med afsenderen inden du foretager dig noget eller trykker på link i mailen.

Telefonsvindel 

Telefonsvindel bliver mere og mere udbredt og er et angreb, der camoufleres ved, at en telefonsvindler ringer eller sms’er og udgiver sig for at være en betroet kilde.

IT-kriminelle kan forfalske telefonnumre, så det ser troværdigt ud. De fortæller falske historier for at narre dig til at afgive personlige oplysninger eller overføre penge. De virker troværdige, fordi de på forhånd har researchet på virksomheden og på medarbejderne, og på den måde kan de referere til velkendte situationer og virksomhedens dagligdag.  

Fakturabedrageri 

Fakturabedrageri er også en velkendt angrebsmetode, hvor IT-kriminelle retter direkte henvendelse til virksomhedens finans-/regnskabsansvarlige via mail, sms eller over telefonen. Svindlerne udgiver sig ofte for at være en af virksomhedens velkendte samarbejdspartnere, leverandører eller kreditorer og vil forsøge at få ændret kontonummer eller bankoplysninger på en aktuel faktura eller fremtidige betalinger.  

Spoofing 

Spoofing er en teknik, hvor svindlere misbruger den troværdighed, som store og kendte brands som fx Google og Microsoft har skabt, til at narre virksomhedens ansatte til at foretage en handling. Fx at klikke på et link eller afgive fortrolige informationer. 

Uanset hvilken form for angreb virksomhedens medarbejdere udsættes for, er det vigtigt at informere alle kollegaer og virksomhedens IT-afdeling eller IT-ansvarlige, så alle ved besked og kan være ekstra opmærksom.

Læs også vores 9 gode råd til ikke at falde for cybersvindel og del dem gerne med dine kollegaer.

Vil du gerne holde dig opdateret på vigtige dagsordener indenfor cybersvindel, IT og IT-sikkerhed, er du velkommen til at tilmelde dig RIT’s nyhedsbrev i formularen nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, modtager du nyheder fast en gang hver måned. Derudover modtager du særskilte invitationer til vores faglige events.

Vores nyhedsbreve indeholder 3-4 korte nyheder om aktuelle og vigtige dagsordener inden for IT, herunder udviklingen indenfor tech og AI, vigtige sikkerhedstiltag, nye trends, regler og love samt andre relevante emner, som det er vigtigt at holde sig opdateret på.

Vi sender også invitationer til vores RIT Brain Booster seminarer, webinarer og andre events.

Indholdet er målrettet beslutningstagere indenfor IT og IT-sikkerhed, IT-professionelle, IT-brugere - og alle der bare gerne vil holde sig ajour med alt det spændende, der sker inden for den teknologiske udvikling.

Vi lover, at indholdet ikke er nørdet.

Virksomheder som vi hjælper

Mobilex kundecase

Lokal IT i trygge hænder

"... vi føler os i trygge hænder, når vi får travlt i august”

- Gemma Brotherthon-Ratcliffe, Aarhus Festuge

LVK - Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste

Sikker IT uden nedetid

"Konsulenten fra RIT kender hele vores opsætning 110%, og vi kan hurtigt få hjælp."

- Claus Søndergaard, LVK

Labelco

Et robust og sikkert IT-setup

Gennem RIT har vi fået adgang til en stor og kompetent IT-afdeling, som vi ikke selv havde ressourcer til.

- Heidi Storm Vikke, PreMed

SGM

Fokus på høj IT-sikkerhed

"V i skal ikke være eksperter indenfor hverken IT-sikkerhed eller -support. Derfor har vi valgt den fulde pakke hos RIT.” 

- Rolf Andersen, Løbeshop.dk

Send formularen…

…vi vender tilbage hurtigt

Send formularen…

…vi vender tilbage hurtigt

    * = Obligatorisk felt

      Vi sender vores folder om IT-sikkerhed til dig inden for få minutter.



      Se privatlivspolitikken her.