Få styr på IT-sikkerheden og beskyt virksomheden mod cybertrusler

Krigen i Ukraine har været med til at sætte øget fokus på cybertrusler, og selvom trusselsniveauet indtil videre er uændret, sker der jævnligt cyberangreb på IT-systemer rundt om i verden. Også danske myndigheder og virksomheder er i risiko for at blive ramt af cybertrusler. Derfor bør virksomhederne sætte et øget beredskab ind for at styrke IT-sikkerheden.

Der er særligt 5 cybertrusler, der truer de danske virksomheder. Disse har vi beskrevet nedenfor. Dertil kommer, at den øgede digitalisering og brugen af hjemmearbejdspladser kan være med til at højne risikoen for cyberangreb.

5 cybertrusler der truer virksomheders cybersikkerhed

Computerworld har skrevet en artikel, hvor grundlæggeren af cybresikkerhedsvirksomheden CSIS, Peter Kruse, fortæller om de 5 største cybersikkerhedstrusler. Ifølge ham er de 5 største cybertrusler for danske virksomheder:

1. Ransomware

2. E-mail svindel

3. Industrispionage

4. Sabotage af kritisk infrastruktur

5. Insider trusler

I vores blogindlæg ”Ransomware angreb – er dine data truet” har vi skrevet om, hvordan Ransomware bruges af IT-kriminelle til pengeafpresning. Det kan for eksempel ske ved at slette filer permanent eller få brugeren til at klikke på et link i en mail for derefter at kræve en løsesum, der til gengæld giver brugeren adgang til filerne igen.
Ransomware er således også en af de cybertrusler, som kan ramme alle typer virksomheder. Det er derfor også vigtigt, at virksomhedens IT-systemer er tilstrækkeligt beskyttet.
E-mail svindelforsøg er også en cybertrussel, som vi ser flere tilfælde af. E-mail svindel eller e-mail-spoofing, som det også kaldes, kan have flere formål, herunder phishing, identitetstyveri, at undgå spamfiltre eller at opnå anonymitet.
Phishing er en af de mest udbredte cyberangreb, hvor den IT-kriminelle i en e-mail foregiver at være én, som modtageren kender for at lokke følsomme oplysninger ud af modtageren. Når afsenderen er én, som modtageren kender, vil modtageren typisk være mere tilbøjelig til at videregive personfølsomme oplysninger.
Her er det blandt andet vigtigt, at virksomheden har en procedure for videregivelse af oplysninger for at højne sikkerheden. En anden mulighed kan være at opsætte SPF, DKIM og DMARC, der kan være med til at øge IT-sikkerheden.

 

Hjemmearbejde kan udgøre en trussel for IT-sikkerheden

En anden cybertrussel, er insider-trusler. Disse omfatter cybertrusler, der kan komme fra tidligere eller nuværende ansatte, som ønsker at skade virksomheden, men kan også komme fra medarbejdere der i god tro videregiver følsomme oplysninger.
Vi har tidligere skrevet en artikel om, at 95% af alle brud på IT-sikkerheden sker som følge af menneskelige fejl, og derfor er medarbejderfejl ofte årsagen til cyberangreb. Ofte sker fejlene, fordi medarbejderne ikke er uddannet til at være opmærksomme på eventuelle cyberangreb og derved er uopmærksomme og kommer til at klikke på noget, de ikke skulle have klikket på.
På arbejdspladsen er der ofte mulighed for at få hjælp fra IT-afdelingen eller gennem en IT-partner, men arbejder medarbejderen hjemmefra, er der ikke de samme muligheder. Hjemmearbejdspladser kan på den måde være med til at øge risikoen for medarbejderfejl og dermed øge risikoen for cyberangreb, som Peter Kruse også nævner.
Et af de bedste forsvar mod cyberangreb, er derfor at uddanne medarbejderne i IT-sikkerhed. Ved at uddanne medarbejderne kan du klæde dem bedre på til at kunne opdage cyberangreb såsom e-mail svindel og ransomware. Det er dog ikke nok at uddanne medarbejderne. Virksomheden bør også tage de nødvendige forholdsregler ved at sikre det nødvendige IT-udstyr – også på hjemmearbejdspladsen.

 

Derfor skal du investere i din IT-sikkerhed

Både små og større virksomheder er i risiko for at blive udsat for cybertrusler. Selvom vi af og til hører mindre virksomheder sige, at det ikke sker for dem, er der ikke nogen garanti for dette. Cybertruslen kan nemlig lige såvel komme fra medarbejderne selv.
Derfor er det en god idé for alle virksomheder, store som små, at investere i IT-sikkerheden, så cyberangreb og sikkerhedsbrud undgås. Dette gælder, uanset om du har medarbejdere, der arbejder hjemmefra, eller alle medarbejdere sidder i virksomheden.
En dårlig IT-sikkerhed i virksomheden kan således øge risikoen for at blive ramt af cybertrusler. Hvis din virksomhed bliver ramt af et cyberangreb, vil konsekvensen heraf være IT-nedbrud, hvilket ofte medfører driftstop og store økonomiske tab, udover tab af data. Det er derfor en god idé at investere i en øget IT-sikkerhed, hvis du vil undgå dette.

 

Sådan øger du IT-sikkerheden og undgår cybertrusler

En god IT-sikkerhed opnås blandt andet ved at sikre, at programmer og systemer løbende opdateres, at der bliver taget backup af alle IT-systemer i virksomheden, samt at der er installeret antivirusprogrammer og firewall på arbejdscomputerne i virksomheden og på hjemmearbejdspladserne. Det er desuden en god idé at sørge for multifaktor login til computere og systemer.

Med disse få trin kan du nemt øge IT-sikkerheden i virksomheden. Ønsker du flere gode råd og vejledning til, hvad du kan gøre for at øge IT-sikkerheden i virksomheden, er du velkommen til at ringe på 70 22 21 80 eller skrive til info@rit.dk
Hos RIT er vi IT-specialister, og kan derfor tilbyde dig de rette løsninger såvel som kompetent rådgivning, der sikrer dig en høj IT-sikkerhed.

Send formularen...

...vi vender tilbage hurtigt

Send formularen...

...vi vender tilbage hurtigt

    * = Obligatorisk felt

      Vi sender vores folder om IT-sikkerhed til dig inden for få minutter.



      Se privatlivspolitikken her.